Een aanhanger van Globen Verhuur

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een aanhanger?

Wanneer heb je een rijbewijs B nodig? En wanneer moet hier een E achter staan om een aanhanger te mogen trekken? Hier lees je de voorwaarden voor het trekken van aanhangers.

Rijbewijs B en aanhanger

Het is goed om te weten dat je met rijbewijs B ook een aanhanger mag trekken. Maar dit mag alleen onder bepaalde voorwaarden.

  • Je mag een aanhanger trekken met een gewicht van maximaal 750 kg (leeggewicht + laadvermogen).
  • Je mag een aanhanger trekken van meer dan 750 kg, maar dan mag het maximaal te beladen gewicht van de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kg komen.

Rijbewijs B+ en aanhanger

Een rijbewijs B+ is een tussenstap van rijbewijs B naar BE. Met een rijbewijs B+, ofwel B met ‘code 96’ mag je een wat zwaardere combinatie rijden dan met alleen een rijbewijs B.

  • Je mag iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (leeggewicht + laadvermogen).

Rijbewijs BE behaald vóór 19 januari 2013

De regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd. Er gelden andere regels voor het rijbewijs als je het behaald hebt voor 19 januari 2013.

  • Je mag iedere aanhanger trekken. Er is geen grens aan het leeggewicht + laadvermogen (Let wel op de maximale trekhaaklast, deze staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto).

Rijbewijs BE behaald na 19 januari 2013

Voor het rijbewijs BE, behaald na 19 januari 2013 gelden dus andere regels. Er is hierbij wel een grens aan leeggewicht + laadvermogen.

  • Je mag een aanhanger trekken met een maximale toegestane totale massa van 3.500 kg.

Behalen van rijbewijs BE

Voor de “E” achter je rijbewijs B hoef je geen speciaal theoriecertificaat te behalen. Wel moet je een praktijkexamen doen bij het CBR. De voorwaarden voor het bezitten van een rijbewijs BE:

  • Je bent in het bezit van een geldig rijbewijs B
  • Je hebt een minimale leeftijd van 18 jaar
  • Het praktijkexamen voor het rijden met aanhanger is behaald

 

Lekker lezen

Ook interessant?

De instructiewagen: zagen onder spanning huren
zagen onder spanning via Globen
Blogs

De instructiewagen: zagen onder spanning huren

Globen Verhuur heeft een ruim assortiment materieel en apparatuur voor de buitenruimte. Bovendien heeft onze trainingspartner BIJDA onlangs de instructiewagen: zagen onder spanning aan ons assortiment toegevoegd. Bedrijven huren deze…